flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Затверджено новий Порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі

22 лютого 2023, 09:48

Відповідно до ч.1 ст.135 Кримінального процесуального кодексу України, ч.13 ст.128 Цивільного процесуального кодексу України, ч.1 ст.129 Кодексу адміністративного судочинства України та ч.5 ст.153 Закону України «Про судоустрій та статус судів» розроблений «Порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі», який затверджений Наказом ДСА України № 28 від 23.01.2023 року, що дає можливість надсилання учасникам судового процесу судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі.

Надсилання учасникам судового процесу судових повісток, повідомлень і викликів в електронній формі (далі – судові виклики) здійснюється шляхом направлення в месенджері за допомогою програмного додатку або SМS-повідомлення за допомогою автоматизованої системи документообігу суду (далі – АСДС).

Адміністратором АСДС – ДП «ІСС» повідомлено про перелік месенджерів, для яких реалізовано технічну можливість направлення судових викликів засобами АСДС, а саме обрано програмний додаток «Viber».

З 15 лютого 2023 року в АСДС реалізовано та запущено в експлуатацію новий механізм направлення судових викликів учасникам судового процесу у вигляді повідомлень в месенджері за допомогою програмного додатку «Viber».

При відправці повістки в електронній формі за замовчуванням електронне повідомлення буде направлятись в додаток «Viber». Якщо у учасника судового процесу за вказаним номером не зареєстрований додаток «Viber», або час спроби відправлення сплинув, електронне повідомлення буде направлено на мобільний телефон у вигляді SMS-повідомлення.