flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Позасудові механізми вирішення спорів: національна практика та міжнародний досвід

18 червня 2019, 16:13

7 червня 2019 року  в місті Одесі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено загальноукраїнський семінар для суддів апеляційних та окружних судів на тему  «Позасудові механізми вирішення спору: національна практика та міжнародний досвід»

Участь у семінарі взяли судді Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області  – Чайкіна Ольга Володимирівна та Скотар Роман Євгенович.

Програма семінару передбачала опанування навчального матеріалу шляхом інтерактивних міні-лекцій, модерованих дискусій, із застосуванням яких  досліджувався широкий спектр питань, а саме:

  • Світові тенденції виникнення та розвитку альтернативних способів вирішення спорів, міжнародні стандарти у сфері медіації. Зарубіжний досвід – арбітраж, посередництво, онлайн - платформи та інші альтернативні примирювальні позасудові способи вирішення конфлікту.
  • Переваги та унікальні можливості процедури врегулювання спору за участю судді в Канаді. Відео – демонстрація застосування процедури ВВС.
  • Присудова медіація у Німеччині. «Gutte Richter - хороший суддя», особливості його процесуальної діяльності та повноваження в процедурі примирення сторін.
  • Впровадження альтернативних способів вирішення правових спорів в Україні – виклики, реалії та здобутки.
  • Медіація в Україні. Законопроектні ініціативи щодо медіації. Роль судді в залученні учасників судового провадження до примирення, у т.ч. через процедуру медіації. Перевага та бонуси медіації для суддів. Як та де шукати медіатора в Україні, процедура оформлення медіаційної угоди та процесуальних документів за результатами медіації в суді.
  • Роль адвоката в процесі налаштування клієнта на примирення та можливість ініціювання, а також ефективного проведення процедури врегулювання спору за участю судді. Технологія ведення спільних нарад та окремих консультацій. Фактори, які впливають на позитивний результат при укладанні мирової угоди.
  • Медіаційні техніки, якими необхідно володіти судді для ефективної та результативної комунікації в процесі досудового врегулювання спору за участю судді.

Учасники попрацювали над процедурою врегулювання спору за участю судді та адвокатів за реальним кейсом із судової справи та обговорили результати своїх напрацювань .